Left: Duo Voices, 2019 – Materiaal: steengoed – Afmeting: diameter 45cm x 16cm.

Centre: If these walls could talk…. , 2019 – Materiaal: steengoed – Afmetingen: 74 cm x 27 cm x 36 cm.

Right: Confessione a se stessi, 2019 – Materiaal: steengoed, rubberslang, geluid – Afmetingen: diameter 54 cm x 227 cm.

 

Over de Kunstenaar

Pierluigi Pompei (Rome, 1969), studeerde aan de Accademia delle Belle Arti in Rome, afdeling beeldhouwkunst, waar hij in 1993 cum laude afstudeerde. In 1995 ontving hij een beurs van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome om te studeren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Den Haag. In 1998 voltooide hij zijn opleiding bij de afdeling beeldhouwkunst. Hij woont en werkt in Amsterdam.

Architectonische elementen, klank en kleur, in relatie tot de ruimte, spelen de hoofdrol in het werk van Pierluigi Pompei. Het oneindige en het onmetelijke, grenzen, barrières en ruimtes die niet direct worden opgemerkt, vormen daarbij het uitgangspunt.

Om onze fysieke, sociale en psychologische positie in de wereld te bepalen, zijn grenzen noodzakelijk; zowel letterlijk als figuurlijk. Pompei zoekt in zijn werk naar de precieze definitie van de ruimte en de begrenzing ervan, zowel voor zichzelf als voor de toeschouwer. Pierluigi werkt met verschillende materialen en technieken.

Duo Voices: Vijf keramische sculpturen gebaseerd op een pentatonische toonladder. De kleurcompositie, de zogenaamde “kleurakkoorden” zijn niet letterlijk hoorbaar. De kleur, de vorm en het materiaal wil de sonore kwaliteiten van de specifieke muziektonen uitdrukken.

If these walls could talk….(Als deze muren konden praten…):  Ontwikkeld bij het EKWC (Europees Keramisch Werk Centrum) als artist in residence project genaamd “Keramiek en Architectuur”. Het onderzoek richtte zich op de akoestische eigenschappen van keramiek als bouwmateriaal en de relatie ervan met het begrip begrenzing. Beschouwen we architectuur als de ruimte tussen grenzen of als de complexiteit van de grenzen die ruimte definiëren? De stenen hebben verschillende afmetingen, maar zijn aan elkaar gerelateerd volgens de reeks van Fibonacci die begint met 1 en waarbij elk volgend element steeds de som is van de twee voorgaande elementen. De reeks van Fibonacci houdt verband met de gulden snede.

Deze muren verdelen de ruimte maar staan ook met elkaar in contact. De muur heeft hier een dubbele functie; hij is zowel zender als ontvanger

Confessione a se stessi: In een gesloten circuit vormen de trompetten een klankspiegel om alles aan jezelf op te biechten.

 

Persoonlijke website kunstenaar: www.pierluigipompei.com