Links: Dots #41, 2019 – Materiaal: Liquid glass en acryl op linnen – Afmetingen:60 x 80 cm

Midden: Dots #75, 2019 – Materiaal: Oost-Indische inkt op papier – Afmetingen:60 x 42 cm

Rechts: Dots #129, 2020 – Materiaal: Liquid glass en acryl op linnen – Afmetingen: 80 x 120 cm

 

Over de Kunstenaar

Rosalinde (Amsterdam 2014) studeerde af aan het Sandberg Instituut in 2016. Zij volgde daar het tijdelijke masters programma ‘Curemaster’, een richting met focus op fysieke en mentale gezondheid. Rosalinde is een alter ego van fotografe Brenda de Vries (Amsterdam, 1974).

Rosalinde is totaal gefascineerd door hoe het brein werkt en de daaruit voortkomende gedachten en emoties, die onze innerlijke en uiterlijke beleving vormgeven. Hoe bewust of onbewust zijn deze gedachten en emoties? Hoe wordt ons brein ‘geprogrammeerd’ door onze omgeving? Hebben we eigenlijk wel een vrije wil? Hoe maakbaar zijn we? Kunnen we onszelf ook herprogrammeren?

Rosalinde werkt veel met zwarte stippen, cirkels of druppels (inkt, acryl met medium en/of liquid glass). Ze begint gewoon en kijkt wat zich aandient. Het zijn verlengstukken van haar meditaties. Tijdens dit proces gaat het brein af en toe flink te keer met gedachtes als ‘dit is toch zinloos?’, ‘dit ziet er toch niet uit?’ Deze gedachtes laat ze passeren en geeft ze geen aandacht. En dan komt er opeens een moment dat het ‘klaar’ is en ‘het’ goed voelt. Dat wil nog niet zeggen dat haar ‘esthetische’ oog dezelfde mening heeft.

Hiermee plaatst ze zichzelf in het hokje van de ‘intuïtieve kunst’. Intuïtieve kunst zou je kunnen zien als een ‘spirituele’ vorm van kunst maken. Het werk maken zelf – creëert de weg – in plaats van een vooruit bedacht plan. Het is niet gebaseerd op analytische beslissingen of andere dingen die in het hoofd bedacht worden. Het gaat over de connectie aangaan met jezelf en de emoties die aangeven wat wel of niet goed voelt. Het is bijna hetzelfde als een kind  die met het rode potlood wil tekenen i.p.v. de blauwe, zonder dat er een reden voor is. Behalve dat het kind hard gaat schreeuwen als het de rode niet krijgt.

Haar werk hangt momenteel in de boutique gallery Amsterdam Artspace (https://www.amsterdamartspace.nl) en hing eerder dit jaar bij Freedomlab.

Persoonlijke website kunstenaar: www.rosalineczeidman.nl.

Instagram: Rosalinde Christopher Zeidman(@rosalindechristopherzeidman) • Instagram-foto’s en -video’s