7 november – 12 december 2022

Artist Meetings 2022 – 5 online sessies en 1 live sessie voor professioneel beeldend kunstenaars 

De onafhankelijke positie van kunstenaars is belangrijker dan ooit. Daarom starten we in het najaar met “Artist Meetings 2022”. Een 6-delige serie met experts en collega-kunstenaars  Na afloop heb je meer kennis en inzicht over concrete stappen hoe je je positie kunt versterken.
Deze serie is tot stand gekomen in samenwerking met Cultuur+Ondernemen en ondersteund door CBK Rotterdam.

Programma

In zes sessies komen steeds actuele thema’s aan bod waar je als kunstenaar mee te maken krijgt. De eerste 5 bijeenkomsten zijn online, de laatste sessie is live, waarin uitwisseling centraal staat. De sessies duren 2,5 uur; daarin zullen inspirerende sprekers je bijpraten en je volop tips aanreiken om je positie te versterken.

  1. De kunstenaar als maker van de samenleving – Maandag 7 november van 14:30 tot 17:00
   In deze eerste sessie duiken we direct in de breedte van jouw repertoire als beeldend kunstenaar. De gangbare kunstenaarspraktijk om vanuit autonomie het onmogelijke te denken leidt tot nieuwe vindingen. Dit kan van toegevoegde waarde zijn voor de huidige maatschappelijke vraagstukken en een cruciale rol spelen in het vormgeven daarvan. Hoe kunnen we een toekomstige samenleving duurzaam en inclusief maken en welke rol spelen kunstenaars hierin? Welke voorbeelden zijn er en welke mogelijkheden biedt dit?Expert: Tabo Goudswaard, kunstenaar, onderzoeker en sociaal ontwerper.
  2. De hedendaagse kunstmarkt – Maandag 14 november van 14:30 tot 17:00
   Olav Velthuis beschrijft de laatste ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunstmarkt. Aan bod komen diverse vraagstukken: zoals de vraag of het galeriemodel nog werkt, wat de mogelijkheden zijn van kunstverkoop via het internet en hoe de internationale galeries opereren.Verder bespreekt hij wat de impact is van de kunstbeurzen op het ecosysteem, en hoe een markt voor een kunstenaar eigenlijk tot stand komt.Expert: Olav Velthuis, Professor aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.
  3. Met een gever of een crowd in zee – Maandag 21 november van 14:30 tot 17:00 
   Of je nu juist wel of niet een relatie met een gever (donateur) wilt opbouwen, tijdens deze middag gaan samen aan de hand van het onderwerp ‘wederkerigheid’ niet alleen verkennen hoe je een succes maakt van relaties met ondersteuners, maar ook waar je eventuele weerstand vandaan komt. Welke tegengiften zou je kunnen inzetten om te inspireren om je werk te laten steunen en hoe kan je blijvende betrokkenheid bij je werk creëren?Experts: Helleke van den Braber, hoogleraar Mecenaatstudies, Universiteit Utrecht en Marjolein Marzacu – projectmedewerker Leve het Geven/ Voordekunst.
  4. Uitstelgedrag, wat is het en hoe ga je er mee om? – Maandag 28 november van 14:30 tot 17:00 
   Een essentieel onderdeel van je kunstenaarsproces vormt ‘het nog niet weten’, en nog niet doen. Het creatieve proces heeft ruimte nog. Maar niet-doen kan ook iets anders zijn, en dan juist verlammend werken: uitstelgedrag. De definitie van uitstelgedrag is: “het vrijwillig uitstellen van een voorgenomen handeling, ondanks de verwachting dat men slechter af zal zijn door het uitstel”. Hoe kan je het verschil herkennen tussen deze twee vormen van nog-niet-doen? Wat kan je doen als blijkt dat je uitstelgedrag vertoont? In de workshop krijg je inzichten in de triggers en oorzaken van uitstelgedrag, en hoe je hiermee om kan gaan. Je maakt een begin met het opstellen van je eigen gebruiksaanwijzingExpert: Angela van Son, gecertificeerd progrestination coach.
  5. Moeiteloos Verkopen  – Maandag 5 december van 14:30 tot 17:00 Gesprekken met potentiële kopers zijn vaak een uitdaging. Je wil de koper de tijd geven om zich in alle rust te oriënteren op je werk, maar uiteindelijk wil je ook iets bereiken: je werk daadwerkelijk verkopen. Hoe pak je dat aan? Hoe stel je je op wanneer je een potentiële koper ontmoet? Hoe ga je het gesprek met de ander op de meest constructieve manier aan? En ook: hoe hou je dat leuk en ontspannen voor jezelf? De sleutel is: verbindend communiceren. De methode van Simon Groen, Verbindend Communiceren, is gebaseerd op het boven tafel krijgen van diepere waarden en behoeften. Een soevereine vorm van dialoog voeren, die de meest effectieve relatie met je koper genereert.Door middel van slimme ervarings-oefeningen komen de technieken binnen handbereik. Je ontdekt hoe avontuurlijk het is om andere gesprekken te voeren, waarbij je gebruik maakt van de kracht van kwetsbaarheid. In plaats van stressvol of vermoeiend worden ontmoetingen met kopers een nieuwe bron van inspiratie en succes.Expert:: Simon Groen
  6. Needs & Gifts: LIVE in Rotterdam – Maandag 12 december van 15:00 – 17:30 
   Een live meeting ter afsluiting van deze reeks. Een middag voor ontmoeting en extra input. Ervaar de wijsheid van de groep door samen te werken aan jouw vraagstuk. Wissel onderling ’needs & gifts’ uit om je concreet verder te helpen. En, met welke vraag ga jij het jaareinde uitluiden? En met welke intentie wil jij het nieuwe jaar beginnen?Expert: Tijmen Rümke, business coach en podcast-host van De gebakken peren podcast.

   Praktische info

   De vijf online bijeenkomsten zijn te volgen via Zoom. De zesde is op locatie in Rotterdam.

   Een aantal dagen voor de eerste bijeenkomst krijg je de Zoom-link toegestuurd. Alle online sessies zijn bij te wonen met dezelfde Zoom-link. Bij een aantal bijeenkomsten krijg je vooraf vragen opgestuurd, ter voorbereiding. De voertaal is Nederlands.

   Kan je er één van de bijeenkomsten niet bij zijn? Geen probleem. Het kan ook zijn dat een of meerdere onderwerpen je meer aanspreken dan anderen. De financiële eigen bijdrage blijft € 41,50 exclusief btw. Van alle bijeenkomsten wordt een verslag gemaakt, wat na afloop aan je toegezonden wordt.

   MELD JE AAN VOOR 31 OKTOBER

   “We tend to believe it is all about luck and talent. But that’s a convenient excuse. The truth is that if you are cheerful and determined, you will inevitably be lucky and succeed. It is a law of the universe” 

   Bear Grylls

De bijeenkomsten Artist meetings: Tools is een initiatief van Annick Vroom en Caspar Berger, opgezet vanuit platform Art is a Guaranty met Cultuur+Ondernemen, in samenwerking met CBK Rotterdam.