7 november – 28 november 2023

Artist Meetings 2023 – 4 online sessies voor professioneel beeldend kunstenaars 

Een sterke, onafhankelijke positie van kunstenaars blijft belangrijk. Voor het derde jaar op rij zijn er “Artist Meetings”. In deze 4-delige serie onderzoek je met experts en collega-kunstenaars hoe je je positie kunt versterken. Na afloop heb je meer kennis en inzicht over jouw ontwikkeling en concrete acties om mee aan de slag te gaan. Er is ruimte voor interactief contact met andere deelnemende collega-kunstenaars.

Deze serie vindt plaats op de 4 dinsdagmiddagen in november 2023 van 14:30 – 17:00.

Programma

In vier sessies komen steeds actuele thema’s aan bod waar je als kunstenaar mee te maken krijgt. Alle bijeenkomsten zijn online te volgen. De sessies duren 2,5 uur; daarin zullen inspirerende sprekers je bijpraten en je volop tips aanreiken om je positie te versterken.

  1. De kunstenaar met een positief brein- Dinsdag 7 november van 14:30 tot 17:00Je brein, hoe werkt dat brein? Hoe kunnen we het beïnvloeden en wat doen we met tegenslagen en voorspoed? Er blijken 5 gebieden van belang te zijn voor een positief, groen, nieuwsgierig brein. Dit als tegenhanger van een rood, negatief, gestrest brein. Hoe komen we van rood naar groen?Wat zijn de misvattingen rond emoties, stress en het wel of niet goed herbedraden van je brein? Als je die kennis eenmaal hebt, ben je in staat om andere keuzes te maken en elke dag te werken aan een positief brein. Want ja, soms zit het mee en soms zit het tegen. Expert: Jeroen Stek, trainer & coach.
  2. LinkedIn voor kunstenaars – Dinsdag 14 november van 14:30 tot 17:00Misschien denk je bij social media niet meteen aan LinkeIn. Toch kan je als kunstenaar ook veel kansen creëren via LinkedIn. Hoe doe je dat?Het platform LinkedIn ontwikkelt zich razendsnel en daar kan je als zelfstandige kunstenaar een breed netwerk in opbouwen. En zelfs opdrachten en/of werk in vinden. Tijdens deze meeting leer je hoe je jouw zichtbaarheid vergroot, onder de aandacht komt bij de juiste personen én hoe je oproepen kunt vinden van mensen die al naar jou op zoek zijn. In de meeting ga je actief aan de slag om jouw werk uit te lichten op je profiel. Daarnaast leer je hoe je op slimme wijze connecties maakt.Het is handig om vooraf een profiel aan te maken en bestanden van je werk bij de hand hebt, zodat je direct mee kunt doen met de opdrachten. Expert:Brendy Batenburg, trainer.
  3. De hedendaagse kunstmarkt omzeilen (gaat dit wel?) -  Dinsdag 21 november van 14:30 tot 17:00 In Artist meetings 2022 vertelde expert Olav Veldhuis dat het kunstenveld ’winner-takes-all’ markten zijn waarin uiteenlopende intermediairen de rol opnemen van ‘gatekeepers’. Nu gaan we dit fenomeen een stap verder onderzoeken. Is het voor kunstenaars mogelijk om op andere, waardevolle manieren met kunst naar buiten te treden? Hoeft een kunstwerk gereduceerd te worden tot een investeringsobject, of zijn er voor kunstenaars andere manieren om waarde te vangen? En wat is waardevol voor beeldende kunstenaars?In deze interactieve meeting komen manieren van (collectieve) emancipatie in de kunsten aan bod en maak je kennis met actuele trends, zoals: kunstenaars die als change agents betrokken zijn in transdisciplinaire samenwerkingen en bij maatschappelijke vraagstukken. En ontdek je meer over gemengde financiering, hybride loopbanen en nieuwe verdienmodellen die stoelen op een platformeconomie en digitale innovaties zoals DAOs. Nadat Ellen Loots ontwikkelingen gaat beschrijven, verkennen we met elkaar het potentieel en de randvoorwaarden van een alternatieve en bloeiende kunstpraktijk. Expert:Ellen Loots – docent culturele economie en ondernemerschap aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
  4. Iedere kunstenaar heeft een uniek verhaal – Dinsdag 28 november van 14:30 tot 17:00 uur. Door een simpel én bezield verhaal te vertellen over jouw werk, raak je geïnteresseerden direct in het hart. Dat helpt je om echt passende samenwerkingspartners te vinden, subsidie-aanvragen te doen, je werk te verkopen of je werk bij die persoon te krijgen die het echt op waarde weet te schatten; omdat je zelf nog helderder kan verwoorden wat de waarde ervan is! In deze interactieve meeting ga je actief aan de slag met oefeningen die je helpen aan de ingrediënten voor jouw unieke verhaal. Expert: Eva Kaldenbach, eigenaar van De Verhalenmakerij.

   Praktische info

   De vier online bijeenkomsten zijn te volgen via Zoom.

   Een aantal dagen voor de eerste bijeenkomst krijg je de Zoom-link toegestuurd. Alle online sessies zijn bij te wonen met dezelfde Zoom-link. Bij een aantal bijeenkomsten krijg je vooraf vragen opgestuurd, ter voorbereiding. De voertaal is Nederlands.

   Kan je er één van de bijeenkomsten niet bij zijn? Geen probleem. Het kan ook zijn dat een of meerdere onderwerpen je meer aanspreken dan anderen. De financiële eigen bijdrage blijft € 41,50 exclusief btw. Van alle bijeenkomsten wordt een verslag gemaakt, wat na afloop aan je toegezonden wordt.

   Na afloop biedt Cultuur+Ondernemen je gratis een individueel gesprek aan om dieper in te gaan op de toepasbaarheid van de sessies in jouw werk.

   Tools

   In het najaar van 2021 en 2022 organiseerden we samen met Art is a Guaranty de eerste reeks bijeenkomsten Artist Meetings. Van elke bijeenkomst zijn tools gemaakt met handige tips en stappenplannen.

   MELD JE NU AAN!

   “We tend to believe it is all about luck and talent. But that’s a convenient excuse. The truth is that if you are cheerful and determined, you will inevitably be lucky and succeed. It is a law of the universe” 

   Bear Grylls

De bijeenkomsten Artist meetings: Tools is een initiatief van Annick Vroom en Caspar Berger, opgezet vanuit platform Art is a Guaranty met Cultuur+Ondernemen, in samenwerking met CBK Rotterdam.